“Ik kan helemaal mezelf zijn bij FNV”
Kevin had maar een wens: de kans krijgen om aan het werk te gaan. Om zijn universitaire opleiding in te kunnen zetten als jurist arbeidsrecht, in een omgeving die rekening houdt met zijn psychische kwetsbaarheid. De FNV gaf hem die kans. Vanaf 1 maart heeft Kevin een vast contract en is hij verbonden als jurist aan de afdeling P&O.
Kevin is bezig met zijn studie Arbeidsrecht als hij merkt dat het communiceren met mensen lastig verloopt. “Ik merkte dat er iets niet klopte met mij.” Kevin en zijn ouders vermoeden dat hij een vorm van autisme heeft. Een uitgebreide test bij de GGZ geeft uitsluitsel: geen autisme, maar een schizoïde persoonlijkheidsstoornis met (licht) psychotische symptomen. Zonder medicijnen uit zich dat laatste bij Kevin in denkproblemen, stil vallen, traag denken en achterdocht.
Kluizenaarsstoornis
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben moeite om goed om te gaan met hun emoties. Ook zijn er problemen met het omgaan met anderen. “Als je een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebt, is heb je weinig interesse in de mensen om je heen en leef je het liefst zo veel mogelijk op jezelf. Ik haal geen plezier uit contact met anderen en ik heb moeite om de gevoelens van anderen te begrijpen. Ze noemen het ook wel kluizenaarsstoornis. Misschien dat ik latent wel behoefte heb aan vriendschap, maar ik kan niet bij dat gevoel komen. Ook denk ik anders. Heel logisch en langs andere paden”, aldus Kevin.
Met medicijnen, therapie en met tijd leert Kevin ermee leven. Na het afronden van zijn studie Arbeidsrecht – het schrijven van zijn scriptie in combinatie met de hoge doses antipsychotica is nog een hele uitdaging – is de volgende stap: stage. Zijn arbeidscoach helpt Kevin aan een onbetaalde stage bij een eenmanszaak op sociale zekerheid. Dat gaat goed. Maar dan de grote uitdaging: op zoek gaan naar werk.
“Je hoort nog van ons”
“In 2023 ben ik gaan zoeken naar werk. Dat leverde voor mij meteen een probleem op: solliciteren betekent contact met mensen leggen. En op een manier die voor mij echt niet fijn is. Want bij solliciteren moet je jezelf verkopen. Mensen naar de mond praten, je beter voordoen dan je bent. Ik heb daar een hekel aan, aan liegen.”
Kevin heeft een aantal gesprekken, waarin hij zijn psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maakt. “Ik kreeg vaak terug: ‘wat goed dat je het aangeeft, je hoort van ons. En dan: toch maar niet. Was ik toch te eerlijk geweest. Durfden ze het niet aan.”
Over een andere boeg
Zijn arbeidscoach gooit het over een andere boeg. Via Linkedin wordt de FNV benaderd met de vraag: hebben jullie ruimte voor Kevin? Jolanda Teunissen van de FNV reageert: kom maar langs en leg de situatie maar uit. Kevin: “Wat een opluchting, dat gesprek. Ik kon alles vertellen, helemaal mezelf zijn. Ik heb mijn cv opgestuurd en Martijn Jansen en Saskia van Ravenstein zijn op zoek gegaan naar een plek voor mij. Zo ben ik in september 2023 bij Wilfred terechtgekomen.”
Voor Kevin wordt in september een tijdelijke functie gecreëerd. Het werk gaat heel goed, dus besluit Kevin in te gaan op de uitnodiging voor de personeelsavond. Daar loopt hij tegen zijn grenzen aan. “Ik realiseerde mij niet dat het helemaal geen goed idee was. Het voelde alsof ik er niet thuis hoorde. Ik was niet in staat om connectie te maken met de mensen om mij heen.”
Geen koetjes en kalfjes
Na het personeelsfeest wisten de meeste mensen wel dat er ‘iets’ met Kevin was. Geen koetjes en kalfjes voor Kevin, maar met zakelijke contacten heeft hij geen probleem. “Gelukkig doen mensen niet anders tegen mij. Met medicatie heb ik weinig kans op weer psychotische klachten. En ik ben hier volledig op mijn plek. Ik kan met Wilfred zelfs lol hebben. Ik ben heel serieus ingesteld, maar 2 weken geleden heeft hij mij zelfs aan de slappe lach gekregen!”
“Toen ik begon bij FNV, was het zowel voor Wilfred als voor mijzelf uitzoeken waar ik zat qua niveau en wat ik aankon. Ik werk nu 16 uur: 2 x 5 uur en 1 x 6 uur per dag. En daarvan 1 dag thuis. Ik hoop dat in de toekomst langzaam uit te bouwen.”
Eerst verliep het contact met collega’s via Wilfred. “Maar collega’s benaderden mij al snel rechtstreeks. Dat ging heel natuurlijk en vanzelf. En dat voelt prima. Mensen-dingetjes kan ik anders interpreteren dan anderen doen. Dat is soms sociaal onhandig. Dus heb ik de afspraak met Wilfred dat ik in die gevallen het eerst met hem bespreek en dan pas terugkoppeling geef. Ik vind zijn manier van communiceren heel fijn. Ik heb moeite met mensen die niet eerlijk zijn. Maar Wilfred zegt wat hij denkt. Hij is direct. En wat hij zegt, meent hij ook. In ons eerste gesprek heeft hij benadrukt: ‘kom naar mij toe als er iets is, ook al ben ik bezig.’ Dat vind ik moeilijk, omdat ik niemand wil lastigvallen. Maar dat doe ik nu wel, anders blijven dingen liggen.”
Niet krampachtig doen, wel doen: open en eerlijk zijn
Wilfred Elfferich is senior adviseur arbeidsvoorwaarden en hoofd van het secretariaat. Hij zegt over zijn samenwerking met Kevin: “Ik ben er heel open ingegaan. Iedereen verdient een kans. Vaak is de veronderstelling dat het meer tijd kost dan dat het oplevert. Maar dat is helemaal niet het geval. Kevin is razend intelligent en levert uitstekend werk. Ik behandel hem ook niet anders dan anderen. Je moet niet krampachtig gaan doen, geen fluwelen handschoenen. Zoek met elkaar naar een samenwerkingsvorm waarin het voor beide partijen werkt. Wat belangrijk is, dat je open bent naar elkaar. Ik heb de bal bij hem gelegd. Tegen hem gezegd: trek aan de bel, wanneer je buiten jouw comfortzone raakt. Ik ben heel blij met hoe het gaat.”
Er is maar 1 ding nodig: een kans
Kevin had voordat hij bij de FNV kwam 1 ding nodig: een kans. “Ik dacht: als iemand mij maar een kans geeft. En die hebben ze mij gegeven. En daarom doe ik nu ook mee met dit interview, terwijl dit totaal buiten mijn comfortzone is. Omdat ik wil dat andere mensen die kans ook krijgen. En dat andere leidinggevenden bij de FNV die kans ook geven.”