“Een divers team houdt elkaar scherp”

Een divers team houdt elkaar scherp

Vincent Savelberg is sinds 1 april 2021 teamleider Financiën en Administratie bij de FNV. Hij koos voor werken bij de FNV om zijn blik te verruimen. “Toen ik startte bij de FNV, ben ik heel bewust met medewerkers in gesprek gegaan. Bij elke medewerker staat bij mij de vraag centraal: ‘wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen en hoe communiceren we hierover binnen het team?’

Een divers team voorkomt tunnelvisie
Vincents motivatie om te streven naar een divers en inclusief team, staat los van het quotum op de banenafspraak. “Ik kijk naar wat het team in mijn ogen nodig heeft en wat iemand kan toevoegen. Een divers team, met teamleden met verschillende inzichten, achtergronden en capaciteiten, houdt elkaar scherp, versterkt elkaar en voorkomt tunnelvisie. En doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt, word je flexibeler, je leert omdenken. Het verrijkt je als mens.”

Kansen bieden door maatwerk

“Bij elke medewerker staat de vraag centraal: ‘wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen en hoe communiceren we hierover binnen het team?’ Bij een slechthorende medewerker instrueren we gezamenlijk het team om elkaar goed aan te kijken, langzamer te praten en goed te articuleren. Voor de ander is een rustige werkplek van belang en worden er afspraken gemaakt met gebouwbeheer.” Met andere medewerkers heeft hij een wekelijks overleg waarbij ze de planning doorlopen en prioriteiten doornemen. “Ik ben als teamleider faciliterend en het is aan mij en de teamleden om dit goed in te vullen en elkaar scherp te houden. Om hier als team en als medewerker zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Ik maak geen onderscheid. Maar ik vind het mooi dat je hier en daar met wat maatwerk iemand een kans kunt bieden. Een kans die zich anders wellicht niet zou voordoen.”

Iets meer begeleiding

Soms ziet Vincent dat er iets meer begeleiding nodig is, wat afkadering. “Een wekelijks overleg haalt soms onrust bij een collega weg en zorgt ervoor dat een klus waar iemand als een berg tegenop ziet, met een gezamenlijke voorbespreking in enkele uren geklaard is. De dankbaarheid en het vertrouwen dat je hiervoor terug krijgt, daar doe je het voor, dat is mooi om te zien.”

Eyeopeners en andere perspectieven

“Wanneer je relatief nieuw bent in een organisatie, zoals ik, is het van belang dat je duidelijk maakt dat je open staat voor andere perspectieven en dat je mee wilt denken. Ik ben toen ik begon bij de FNV heel bewust met medewerkers in gesprek gegaan. Om echt kennis te maken en hun persoonlijke verhaal te horen. Soms is het lastig om je kwetsbaar op te stellen bij een nieuwe teamleider. Door dat zelf wel te doen, ontstaan er mooie gesprekken. En ja, soms heeft het iets langer nodig om aan elkaar te wennen. En het is belangrijk dat ik zelf ook aangeef als teamleider wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren. Ik heb geleerd om mijn tempo aan te passen als de situatie daar om vraagt.”

En soms is het puzzelen en zoeken naar de juiste interpretatie van signalen, naar taken die passen bij kwaliteiten. “Maar het geeft je inzicht in andere perspectieven van waaruit jezelf wellicht anders nooit zou redeneren. En het houdt je scherp op rollen en functies binnen het team, die wellicht handiger kunnen worden verdeeld vanwege verschil in capaciteiten, maar ook verschil in ambities. Zo kun je aansluiting vinden voor meerdere teamleden.”

Tips en aanbevelingen van Vincent om een succes te maken van een plaatsing

  • Ga vooral eerst het gesprek aan met een (potentiële) medewerker en kijk naar wat er wèl kan. Maak op basis van capaciteiten en talenten de keuze. Sluit het niet op voorhand uit, omdat er mogelijk extra werk bij komt kijken. Mocht dat later een onoverkomelijke drempel blijken, dan kun je alsnog anders besluiten.
  • Zorg dat een team leert van elkaar en stimuleer ieders individuele ontwikkeling. Waardeer wat je hebt, maar ga niet achterover hangen.

Tips en aanbevelingen van Vincent om meer plaatsen te realiseren

  • Bekijk serieus de mogelijkheden wanneer kandidaten met een arbeidsbijzonderheid reageren op vacatures. Ik zie het zo: wat als je zelf een afstand tot de arbeidsmarkt zou krijgen om wat voor reden dan ook, dan zou je toch ook graag serieus worden genomen en gezien worden voor wat je wel kan? En een kans krijgen?
  • Denk niet in vraag & aanbod, binnen de gebaande paden, maar wees creatief! Als iets op je pad komt, grijp het aan. Soms is het een spetterend CV bij een open sollicitatie, of een vraag vanuit een andere afdeling naar personeel die je bijblijft. Soms kun je banen creëren, combineren. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt en moeilijk vervulbare vacatures moet je omdenken.
  • Doordat ik vanuit FNV Inclusieve werkorganisatie gericht en passend aanbod op vacatures heb gehad, komen de succesverhalen ook bij andere afdelingen terecht. En creëert het ook daar enthousiasme en interesse om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt er zoveel voor terug!

Bekijk meer