Verzameld: de allerbeste smoezen:

Om er niet mee aan de slag te gaan …

1

Het kan niet op onze afdeling want …

Tjonge, ja, veel te druk om na te denken over ingewikkelde dingen. We denken natuurlijk veel liever na over wat we met het jaarlijkse personeelsuitje gaan doen. Maar ja, als jullie het te druk hebben moeten er natuurlijk nieuwe collega’s komen. En nieuwe mensen moeten altijd ingewerkt worden, dus tijd en energie gaat het hoe dan ook kosten. Nieuwe mensen hebben ook allemaal een persoonlijke achtergrond om rekening mee te houden. Net als je huidige team, trouwens. Die deeltijddag die gevaarlijke hobbies, daar doet toch ook niemand moeilijk over? Dan kan een arbeidsbeperking er toch ook prima bij?

2

Het kan niet op onze afdeling want …

Oh ja? Klinkt alsof jullie aan verandering toe zijn. Dan is een frisse blik, een ander perspectief nooit weg, toch? Lijkt een uitstekend moment om plek te maken voor iemand met een arbeidsbeperking. Die komt dan op een afdeling waar iedereen opnieuw begint, dus dan zitten jullie in hetzelfde schuitje. Misschien gaan jullie wel veel van elkaar leren!

3

Het kan niet op onze afdeling want …

Ha, dat is dus complete onzin! Uit onderzoek blijkt juist het tegenovergestelde: grijs verzuim neemt af in teams met mensen met een arbeidsbeperking. Blijkbaar straalt het feit dat zij hun baan extra op waarde schatten, ook als zij zich een dagje minder goed in hun vel voelen, af op de andere teamleden. En zo’n instelling is natuurlijk nooit een beperking.

4

Het kan niet op onze afdeling want …

Welnee, mensen met een arbeidsbeperking zijn hun hele leven lang al bezig om zichzelf en de rest van de wereld te bewijzen dat ze juist wél iets kunnen. Moet je je voorstellen dat je van jongsaf aan meewarig aangekeken wordt door mensen met ongefundeerde vooroordelen: dat zou jou toch ook motiveren het onderste uit de kan te halen?

5

Het kan niet op onze afdeling want …

Ook weer niet waar. Mensen met een beperking zijn juist gewend om een paar stappen harder te lopen dan de rest. Niet alleen om hun beperking te compenseren, maar vooral om er daarna nog een schepje bovenop te doen en harder te werken dan ieder ander. Want tja, die vooroordelen hè… Eigenlijk is dat hun grootste arbeidsbeperking: de niet-onderbouwde maar hardnekkige ideeën die anderen over hun vermeende gebrek aan kunnen hebben, en de moeite die het kost om die vooroordelen te ontkrachten. Daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. Van jou, bijvoorbeeld!