Passend werk voor iedereen
Joana Keur is directeur van haar eigen bedrijf, taalinstituut Iber Lengua, dat al 32 jaar maatwerk taaltrainingen verzorgt voor het bedrijfsleven, overheid en particulieren. Ze eindigde met haar bedrijf in de finale van de Participatieprijs voor werkgevers. Omdat haar organisatie juist mensen met een beperking, fysiek of geestelijk, een kans geeft om terug te komen in het arbeidsproces. “Mijn bedrijf is gebouwd op de filosofie dat iedereen met respect, begrip en begeleiding, zichzelf kan zijn en tot bloei kan komen op de werkvloer.”
Deze filosofie en bijbehorend beleid is dus niet iets van de laatste tijd, maar wordt vanaf de start in haar bedrijf doorleefd. “Ons HR-beleid is al jaren gebaseerd op drie pijlers: verbonden voelen, uniek mogen zijn en kunnen groeien door iets neer te zetten, door bij te dragen aan het bedrijf. Iedereen die bij ons komt werken, leert eerst onze filosofie. We kijken samen naar welke taken ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar hun talenten liggen. En hoe we die talenten tot bloei kunnen laten komen.”
Filosofie in de praktijk
Rechterhand Manine is een wandelend voorbeeld van Joana’s filosofie in de praktijk. Zij kwam drieëntwintig jaar geleden bij Iber Lengua werken. “Ze zat niet goed op haar plek, dat voelde ik aan alles. Ik vroeg haar wat ze zou willen bijdragen aan ons bedrijf, waar ze gelukkig van zou worden. Manine somde op wat ze het liefst zou willen doen. Ik schreef het allemaal op en overhandigde haar vervolgens het papier. Dan is dit nu jouw nieuwe functie. Manine is nu onmisbaar in de organisatie.”
Dat Joana de impact van haar filosofie zelf aan den lijve zou ervaren, had ze niet kunnen bevroeden. “In 2014 werd ik drie keer kort achter elkaar getroffen door een herseninfarct. Haar linkerkant was geheel verlamd en ze moest alles opnieuw leren; praten, eten, lopen. Joana is van origine Spaans en spreekt uitstekend Nederlands. “Toch kon ik na de infarcten geen woord Nederlands meer spreken. Wel Spaans, gek genoeg.” Het duurde anderhalf jaar voor ze weer een paar woordjes Nederlands kon spreken. “Soms lukt het nog steeds niet, dan moet ik zoeken naar een woord.”
Restverschijnselen
Haar bedrijf runnen lukte niet in die tijd, ze gaf het tijdelijk uit handen. Ze is goed “teruggekomen” maar moet nog steeds elke dag dealen met de restverschijnselen van haar drie herseninfarcten. “Prikkels, licht, geluid…het is soms allemaal te veel. Vroeger kon ik tien dingen tegelijk en dat wilde ik wéér kunnen. Ik ben een doorzetter, maar besef nu wel dat het nooit meer zoals ‘vroeger’ wordt. Een arts zei ooit tegen me dat ik vanwege de dwarslaesie nooit meer zou kunnen lopen, en dat kan ik nu wel. Soms heb ik mijn rolstoel nodig en soms alleen mijn krukken omdat ik geen gevoel in mijn onderbenen heb. Daar heb ik protheses voor.”
Jezelf kunnen zijn
Joana is voor 80 procent afgekeurd, maar dat weerhoudt haar er niet van om toch regelmatig meer dan twee dagen bezig te zijn in en met haar bedrijf. “Als ik te lang doorwerk, lig ik daarna compleet voor pampus”, lacht ze. Toch zet ze door. “Want mijn filosofie mag niet verloren gaan. Mijn eigen ervaring sterkt mij nog meer om mijn filosofie uit te dragen en iedereen kans op werk te geven.”
Dat wat ze tweeëndertig jaar geleden bedacht, floreert nu binnen haar bedrijf. “Ik wilde een werkomgeving creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Dus we deden marktonderzoek en schreven een rapport waarna we direct begonnen om de filosofie werkelijkheid te laten worden. Dat is gelukt, bij ons mag iedereen zichzelf zijn. Als je mensen een kans geeft, gaan ze vanzelf floreren. We passen het werk aan aan de persoon en diens talenten.”
Finalist
Door deze filosofie en het actief implementeren daarvan was Iber Lengua één van de drie finalisten voor de Participatieprijs Werkgevers 2023. Uiteindelijk won Inholland Haarlem de eerste prijs. “Winnen is voor ons niet belangrijk. In de finale staan, de erkenning dat we een voorbeeld zijn voor andere werkgevers, dat is een enorme opsteker voor onze medewerkers en dat vind ik het belangrijkst.”
Tips
Joana heeft voor mensen die net als zij hersenletsel oplopen, de volgende tip: “Het helpt niet om te focussen op wat je allemaal niet meer kunt. Kijk naar wat je nog wél kunt! En stop met iets te willen bewijzen, je hoeft aan niemands eisen te voldoen.” Aan werkgevers geeft ze de volgende boodschap mee: “Denk ‘out of the box’. Laat denken in functieprofielen los. Kijk naar de mens en naar talenten, benut dat potentieel. Dat levert betrokken en gelukkige medewerkers op.”