Kijken naar wat wél kan

Kleine stappen, dat is de sleutel tot succes
Bij de Trappentoko in Harmelen worden houten trappen op maat gemaakt met liefde, aandacht en vakmanschap. Elk exemplaar is uniek. Bedrijfsleider Pieter van der Kruijf vertelt dat ze alles zelf doen. “Met ons team van vijftien mensen – vijf op kantoor, tien in de werkplaats – doen we alles zelf. Van ontwerpen, maken tot plaatsen. En we doen het samen.”
Van die vijftien medewerkers werken er nu drie op een werkervaringsplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En sommigen die ooit begonnen op een werkervaringsplaats zijn inmiddels al jaren onderdeel van het team. “Niet iedereen blijft,” zegt Pieter nuchter. “Soms past het werk niet bij de persoon, of is het een tijdelijke stap. Maar meestal is het een goede match.”
Samen met Ferm Werk
De samenwerking met Ferm Werk begon een paar jaar geleden. “Zij vroegen of wij openstonden voor werkervaringsplaatsen. Dat vonden we eigenlijk meteen een goed idee. We zijn een klein bedrijf met veel verschillende werkzaamheden: van ingewikkelde houtbewerkingen tot eenvoudige, repeterende taken. Dat maakt het makkelijk om iemand op passend niveau te laten instromen.”
De eerste kennismaking smaakte naar meer. “Die eerste ervaring beviel zo goed dat we vroegen of diegene bij ons in dienst kon komen. Daarna hebben we dat uitgebouwd naar meerdere werkervaringsplaatsen. En het werkt. De mensen die via een werkervaringsplaats bij ons binnenkomen, dragen echt bij aan ons bedrijf. In deze tijd, waarin goed personeel schaars is, is dat een hele mooie oplossing.”
Kijken naar talenten
De samenwerking met Ferm Werk verloopt soepel. “De begeleiding is top,” zegt Pieter. “Soms meld ik bij hen dat ik iemand zoek voor bepaalde werkzaamheden. Soms draaien ze het om: dan stellen ze iemand voor die graag met hout wil werken. We maken dan kennis, samen met de begeleider van Ferm Werk. Er volgt een rondleiding, we laten zien wat we doen, en we kijken waar de kracht van iemand ligt.”
Het uitgangspunt: werk passend maken. “We kijken altijd samen – wij, Ferm Werk en de medewerker – wat mogelijk is. Waar wordt iemand blij van? Wat kan iemand al? Wat kan groeien? We beginnen met een werkervaringsplaats. Dat is laagdrempelig, want je leert elkaar kennen zonder verplichtingen. Als het klikt, volgt een dienstverband. Dat werkt voor ons én voor de medewerker.”
Een kwestie van doen
De Trappentoko weet inmiddels precies hoe ze zo’n traject goed laten verlopen. “Onze mensen in de werkplaats weten hoe ze nieuwe collega’s moeten begeleiden. Het begint met duidelijkheid: wat ga je doen, wat wordt er van je verwacht. En dan gewoon beginnen. Als iemand iets niet snapt, leg je het nog een keer uit. Natuurlijk hou je in het begin een oogje in het zeil. Kleine stappen, dat is de sleutel tot succes.”
Volgens Pieter kost het nauwelijks extra tijd. “De basiswerkzaamheden zijn goed te leren. En vanuit daar kun je uitbreiden. Omdat het om een werkervaringsplaats gaat, is er geen financiële druk. Wij investeren wat tijd, en vaak krijgen we daar een betrokken collega voor terug.”
De juiste plek vinden
Een werkervaringsplaats duurt drie maanden. “We zien elk traject als een gezamenlijke ontdekkingsreis. Soms merk je dat iemand het werk niet leuk vindt, of dat het niet past. Dat is ook waardevol. Want dan heeft iemand wel werk geleverd én ervaring opgedaan – en dus meer kans op een baan elders.”
Iedereen die werkervaring op komt doen, is anders, vertelt Pieter. “Sommigen hebben een fysieke beperking, anderen autisme, of ze spreken de taal nog niet goed. Dat vraagt soms wat meer aandacht. Maar we weten: als we goed kijken en luisteren, vinden we bijna altijd een manier waarop het werkt. En vaak verrast het ons positief. Iemand blijkt dan een geweldig oog voor detail te hebben, of juist een voorliefde voor repeterend werk.”
Dat vraagt om met een andere bril kijken. “Sommige werkzaamheden die anderen saai vinden, blijken juist ideaal voor iemand die van structuur houdt. Je leert anders naar je bedrijf kijken: hoe kunnen we werk opdelen op basis van talenten?”
Onderdeel van het team
In de loop der jaren zijn veel werkervaringskrachten vaste medewerkers geworden.
“Ze horen er gewoon bij,” zegt Pieter. “Sommigen werken hier al zes, zeven jaar. Ze zijn collega’s, net als iedereen. Ze doen mee met alles wat we ondernemen, ook buiten werktijd. Natuurlijk vraagt het soms iets meer van een leidinggevende, maar het is de moeite waard. Die extra tijd betaalt zich terug.”
De krapte op de arbeidsmarkt speelt zeker een rol. “Er zijn functies die we lastig vervuld krijgen. Een voorbeeld: Wij hadden een vacature die maar niet ingevuld werd. Samen met Ferm Werk hebben we die opgesplitst: 70 procent kon iemand uit hun doelgroep doen, 30 procent een reguliere collega. Dat werkte prima. Er is echt veel meer mogelijk dan je denkt.”
‘Het is makkelijker dan veel ondernemers denken’
Volgens Pieter twijfelen mkb’ers onnodig. “Ze denken dat het veel tijd kost, of ingewikkeld is. Maar dat is het niet. Ferm Werk maakt het juist heel makkelijk. Ze nemen veel uit handen en begeleiden goed.”
Om de drempel nog verder te verlagen, heeft hij ideeën:
“Bijvoorbeeld ondernemers regelmatig per mail informeren over de mensen die beschikbaar zijn – anoniem, maar met hun talenten en voorkeur voor werk erbij. Dan denken bedrijven misschien sneller: hé, daar kan ik iets mee.”
En misschien kunnen bedrijven zoals de Trappentoko daarin een rol spelen. “Laat ondernemers zoals wij, die al ervaring hebben, ambassadeur zijn. Wij kunnen vertellen wat het oplevert, en misschien zelfs helpen om matches te maken.”
Kans zien, kans geven
Wat zou Pieter tegen andere ondernemers willen zeggen? “Denk niet in beperkingen of extra werk. Denk in mogelijkheden. Zie het als een kans. Je hebt mensen nodig, en er is deze groep op de arbeidsmarkt die graag wil werken. Je hoeft alleen te kijken hoe je het passend kunt maken.”
Zijn advies: gewoon beginnen. “Een werkervaringsplaats is laagdrempelig. Je kunt het rustig proberen. Vrijblijvend. En je zult merken: het werkt. Elk bedrijf vanaf een man of tien kan dit doen. Je moet er alleen voor openstaan. Dan zie je vanzelf de kracht van mensen – en hoeveel ze jouw bedrijf te bieden hebben.”