Iedereen hoort erbij – ondernemen met je hart

Samen werken om samen te slagen
Hotel Grand Café Broeck in Oudewater is niet zomaar een plek om te overnachten of een kop koffie te drinken. Het is een onderneming waar gastvrijheid en inclusie samenkomen. Eigenaar Jamie de Jong (34) runt samen met compagnon Don Janmaat een team van 65 medewerkers, waarvan 15 met een arbeidsbijzonderheid.
Toen in 2021 de deuren dreigden te sluiten na de coronaperiode, besloten Jamie en Don in te springen. Niet alleen om een droom twintig jaar eerder waar te maken, maar vooral ook om de sociale missie voort te zetten. “Voor mij draait inclusie om écht meedoen in de samenleving, om ertoe doen. Ik hou er niet van als mensen in hokjes worden geplaatst en op aannames beoordeeld worden. Als queer persoon weet ik hoe het kan zijn om buitengesloten te worden. Daarom voelt sociaal ondernemen voor mij ook zo kloppend,” aldus Jamie.
Samenwerken om samen te slagen
Begeleiden van mensen met een ondersteuningsbehoefte was nieuw terrein voor de jonge ondernemers. Gelukkig vonden ze een sterke partner in De Wulverhorst. “Zij regelen het papierwerk, begeleiding en rapportages. Wij focussen ons op de operatie. Het is echt een supertoffe samenwerking, een succescombinatie.”
Het werken met mensen uit de dagbesteding geeft volgens Jamie enorm veel voldoening. “Ze dragen écht bij aan onze organisatie, maken er onderdeel van uit en worden enorm gewaardeerd. Natuurlijk kost begeleiding tijd en soms heeft dat impact op de bedrijfsvoering. We werken in de hospitality: onze gasten staan op nummer één. Als iemand een error krijgt op de werkvloer, dan moet je daar mee dealen.”
Werken met je hart
Wat het volgens Jamie vooral vraagt, is dat je het vanuit je hart doet. “Als je sociaal onderlegd bent, kun je een hoop oplossen. Ons team is getraind om eerstelijnsvragen en escalaties zelf te managen. En als er echt iets speelt, springt De Wulverhorst bij. Er wordt vaak moeilijker over gedacht dan het in de praktijk is.”
Daarbij benadrukt hij dat ze hun sociale missie niet op de voorgrond plaatsen. “We leggen er geen nadruk op dat we een hotel met een sociale functie zijn. Op de lunchkaart staat wel dat we met mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar waar het echt om draait: wij leggen onze gasten in de watten. En onze dagbestedingsmensen kunnen dat net zo goed.”
Boventallig en toch van waarde
De deelnemers vanuit de dagbesteding zijn boventallig: er ligt geen druk op hen. “Als ze iets bijdragen is dat prachtig, maar hun aanwezigheid is al waardevol. Daarnaast werken we ook met mensen uit het doelgroepenregister, vaak via praktijkscholen of leerbedrijven. We kijken wat het arbeidsvermogen is, en of wij passend werk kunnen bieden waarvoor we betalen.”
En daar zitten altijd wel pareltjes tussen. “Natuurlijk gaan ze strubbelingen ervaren, maar bij ons vinden ze een veilige plek om zich te ontwikkelen. Of dat nu in de housekeeping, bediening of keuken is.”
Waarom het dubbel en dwars de moeite waard is
Jamie straalt als hij vertelt over de impact: “Wat sociaal ondernemen de moeite waard maakt, is hoe gedreven en loyaal deze mensen zijn. Het verdient zich dubbel en dwars terug. Wij hebben nu twee mensen volledig in vaste dienst. Dat wordt ook financieel aantrekkelijk gemaakt. Zo krijgen we loonwaardecompensatie voor wat ze aan arbeidsvermogen minder kunnen leveren. Het is dus absoluut de moeite waard om sociaal ondernemen uit te proberen.”
Ook Ferm Werk speelt hierin een rol. “Het fijne aan de samenwerking met Ferm Werk is dat ze alles voor je in kaart brengen. Ze geven heldere uitleg, begeleiden bij aanvragen en wijzen je de weg naar loketten. Dat werkt enorm drempelverlagend om aan de slag te gaan met sociaal ondernemen.”
Tips voor sociaal ondernemen
Jamie en Don leerden veel de afgelopen jaren. Hun adviezen voor andere ondernemers die een sociale stap willen zetten:
- Geef mensen een kans. Begin via Ferm Werk met een proefplaatsing, zodat je zonder risico’s kunt ontdekken wat werkt.
- Bereid je hele organisatie voor. Sociaal ondernemen is geen HR-feestje, je team moet het samen dragen.
- Investeer in training en coaching. Zorg dat collega’s leren omgaan met verschillende ondersteuningsbehoeften.
- Maak werk overzichtelijk. Deel werk op in taken. Eén taak werkt vaak beter dan vijf tegelijk.
- Blijf positief. Zie geen beren op de weg, maar kansen. Uiteindelijk valt sociaal ondernemen heel erg mee – en levert het meer op dan je denkt.
Ondernemen met gelaagdheid
Voor Jamie draait ondernemen niet alleen om financiële resultaten. “Het gaat ook om je hart en wat je daarmee doet. Onze personeelsfeesten zijn daar een mooi voorbeeld van: iedereen is erbij, iedereen hoort erbij. Dan denken Don en ik: dit is het, we flikken het gewoon met elkaar. Dat maakt me enorm trots.”
En de conclusie is helder: “Sociaal ondernemen is supervet. Voor mij alleen nog maar horeca met een sociale missie.”