Inclusiedialoog ‘Inclusief leiderschap’

Wat doen leiders die inclusie omarmen en stimuleren? Welk concreet gedrag vertonen deze leiders? En, hoe doe jij dit?

Ter inspiratie vind je hier meerdere videoportretten van Onbeperkte Leiders. Hierin vertellen zij hun visie op diversiteit en inclusie, als onmisbaar onderdeel van hun leiderschap. Laat je inspireren en ga met je collega-leidinggevenden in gesprek over dit belangrijke onderwerp.

Ter voorbereiding op het gesprek met collega-leidinggevenden doe je een self-assessment bestaande uit 10 stellingen.

Doel:
Het doel van deze werkvorm is om samen met collega-leidinggevenden te groeien in inclusief leiderschap.

Beschrijving werkvorm:
In een MT, directie of andere bijeenkomst met leidinggevenden kan deze werkvorm ingezet worden om het gesprek over inclusief leiderschap te voeren. Na het invullen van het self-assessment gaan leidinggevenden (in tweetallen) in gesprek m.b.v. de volgende vragen:

  • Waarvan ben ik me bewust geworden na het beantwoorden van de stellingen?
  • Wat doe ik nu al goed en hoe kan ik mijn mede leidinggevenden hiermee inspireren?
  • Waarin zie ik verbetermogelijkheden als het gaat over mijn inclusief leiderschap? En hoe kan ik dit concreet aanpakken?

Tijdsduur:
De introductie van het onderwerp en toelichting van de werkvorm tijdens een directie-overleg / MT / teamleidersoverleg kost 5 tot 10 minuten (eventueel uitgebreid met een of meerdere videoportretten van Onbeperkte Leiders). Het invullen van het self-assessment en het gesprek met een collega-leidinggevende kan, indien gewenst, buiten het overleg plaatsvinden en kost 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de gewenste diepgang. Dit kan ook uitstekend tijdens een lunch gepland worden.

Aan de slag:

Download hier een korte toelichting voor degene die het onderwerp en de werkvorm toelicht tijdens het MT / teamleidersoverleg.